Marie-Lore (iBeauty)

13-06-2016 - Marie-Lore (iBeauty)

Tip 52: behoud het overzicht van je stock


Tip 52: behoud het overzicht van je stock

​Het is belangrijk voor iedere zaak om een goed overzicht te bewaren van de huidige stock. Kijk op regelmatige tijdstippen jouw stock na, zodat je precies weet wat in jouw salon als in de voorraad ligt te slapen. Zorg voor een goed kassasysteem dat je stock up to date houdt en waarin nieuwe bestellingen automatisch afgehandeld kunnen worden! 

Dat het aanprijzen van producten van essentieel belang is en hoe je meer kan verkopen, kan je lezen in tip 47.

Een voorraad brengt kosten met zich mee, probeer deze te beperken!

Een voorraad, groot of klein, brengt altijd kosten met zich mee:

- Voorraad staat gelijk aan geïnvesteerd geld, dat niet kan dienen voor andere doeleinden - Voorraad kan 'verloren' gaan ten gevolge van veroudering (schade, bederf, diefstal of verouderd / uit de mode) - Verzekeringen en belastingen

Bovenstaande kosten worden meestal geschat op 25% van de waarde van de goederen op jaarbasis.

Het is dus van belang om aandacht te schenken aan wat je in stock hebt om deze zo goed mogelijk onder controle te houden en je niet te 'overkopen'. Je kan eventueel jouw leveranciers vragen of het mogelijk is in kleinere hoeveelheden aan te kopen. Mits een goede opvolging, sta je hier niet voor verrassingen.

Een goede opvolging is essentieel

Het opvolgen van stock wordt in grote bedrijven over het algemeen gedaan door gebruik van een warehouse management systeem, wat voor een schoonheidssalon met relatief weinig stock, niet nodig is. Toch bespaart het gebruik van een systeem (kassa, voorraadsysteem) je een hele hoop tijd.

Vraagt je boekhouder op regelmatige tijdstippen de waarde van je huidige stock, dan is deze met 1 klik te raadplegen. Op het einde van het jaar is de volledige stocktelling ook slechts 1 klik verwijderd.

Wist je trouwens dat je met iBeauty interne bestellingen kan plaatsen, waardoor bij levering, de volledige stock alweer met 1 klik bijgewerkt wordt? Handig om je stock dus ten alle tijden up to date te hebben.

Hoe dit juist in zijn werk gaat, kan je lezen in Feature Friday 5, laatste alinea.

Leer meer over de volgende voordelen...