Marie-Lore (iBeauty)

23-02-2016 - Marie-Lore (iBeauty)

Tip 38: start met netwerken


Tip 38: start met netwerken

Netwerken: het lijkt wel het zoveelste modewoord, bedacht als marketingstunt. Toch is netwerken iets van alle tijden dat je in zowat alle situaties kan doen. Zowel professioneel als sociaal. Waarschijnlijk denk je nu: netwerken? Waar moet ik die tijd nog halen. Niets voor mij. Toch kan netwerken je vaak tot nieuwe inzichtingen brengen en je vooruit helpen in jouw zaak.

De voordelen van een netwerk

Het is cliché, maar de uitdrukking: 'Het is niet wie je bent, maar wie je kent', bevat een grond van waarheid. Vaak is het een kwestie van de juiste mensen kennen, om jezelf en je salon succesvoller te maken. Hoe je zo een netwerk opbouwt doe je natuurlijk niet van de ene op de andere dag. Hierin moet je nu eenmaal investeren.

Zeg niet langer nee

Ontmoet mensen die bedrijvig zijn in jouw vak, neem actief deel aan bepaalde evenementen. Leveranciers organiseren vaak evenementen bijvoorbeeld ter voorstelling van een nieuw product. Dé ideale plek om jouw collega's te leren kennen. Of de jaarlijkse vakbeurzen. Denk dus niet te snel: daar ga ik niet naartoe, want ik heb geen tijd, of dit is niet interessant, maar eerder, hier wil ik naartoe om nieuwe mensen te leren kennen en mijn netwerk te verbreden.

Stel vragen

Sta niet in een hoekje, maar benader je collega's vanuit een oprechte interesse. Stel hen open vragen en pols naar hun bezigheden en expertises. Het is door zoveel mogelijk vragen te stellen, dat de meeste kennis immers kan worden vergaard en je er dus het meeste uit kan halen.

Wees geduldig

De impact van netwerken is vaak pas te merken op lange termijn. Wees dus geduldig en geef niet zomaar op wanneer een netwerkmomentje je wat minder heeft bijgebracht.

School jezelf bij

In tip 31 kan je lezen waarom het nodig is om jezelf constant bij te scholen. Daarnaast zijn cursussen, congressen en professionele platforms dé ideale plaats om je contactenkring te verbreden. Het verruimt dus niet alleen je professionele kennis, maar ook je sociale!

Oefening baart kunst

Niet iedereen is even bedreven in netwerken, maar hoe vaker je het doet, hoe gemakkelijker het wordt. Op termijn loopt het zo vlotjes en is je netwerk zo uitgebreid dat je de vruchten ervan kan plukken.

Klaar om te netwerken? Houd dan zeker onze Facebookpagina in het oog, want de eerste beautyboostcamp komt eraan; een plaats om te leren, te ontdekken en zeker om te netwerken!